Actionspel på nätet

Fart, fläkt och spänning. Det är vad många söker när de ger sig in i actionspel på nätet. Dessa nervkittlande spel kan ofta ha en krigsskådeplats som scen. Spelaren kan även få bege sig ut i den spännande rymden eller lika gärna befinna sig på en svindlande formel 1-bana. Spelutvecklarnas fantasi verkar obegränsad och deltagarna faller för dessa fantasivärldar som käglor på en bowlingbana.

Definitionsmässigt är actionspel en av datorspelsgrenarna som i stort sett riktar in sig på kroppens fysik och förmåga. Figurerna skall kunna utföra konststycken som knappast går att efterlikna i verkligheten. Spelaren flyr in i en värld av skjutande, briserande bomber, raserade världar och ett kaos där det gäller att överleva. Att kunna reagera snabbt för att undvika missiler eller vad som nu hotar är av stor vikt. Likaväl som koordination och att hålla koncentration och fokus på det som utspelar sig. Det händer saker hela tiden och oftast gäller det att inte dö. Spelen kan vara inriktade på rena fighter som slagsmål eller involvera skjutvapen. Som regel skall spelaren kontrollera en karaktär och styra denne genom olika banor samtidigt som det gäller att plocka upp poänggivande föremål som också hjälper till att slå tillbaka för att överleva. Fienden lurar i varje buske och man vet aldrig när denne dyker upp. Spänningen fortlöper och ibland finns ett slutmål men inte nödvändigtvis alltid. Det är ibland möjligt att skaffa sig extra liv. Desto fler liv man har att ta av när man blir dödad, desto större är chansen att klara sig. Det är vanligt att spelets uppfinnare inte lagt in något stopp utan uppmuntrar spelaren att fortsätta för att på det sättet hålla denne kvar i spelet.

Fightingspel är en lockande genre av actionspel. Dessa är uppbyggda på rena slagsmål och är indelade i spel man mot man eller kamper mot flera andra motståndare. Dessa kan antingen vara datorstyrda eller utgöras av andra spelare i onlinespel. I mötet en mot en brukar ett visst antal ronder vara föreskrivet. Fighterna kan likna kampsporter som kickboxning och ha spec300px-Tekken_3ifika regler eller vara mer inriktade på liv eller död. Exempel på fightingspel är Street Fighter II, Mortal Kombat och Tekken. Spel som ”Beat ’em up” eller”Walk and punch”, klå upp dem eller gå och slå, är en typ av fightingspel där man kan välja spelare att slåss mot. Det kan gälla olika sorters fiender, som gladiatorer, och varierande banor som det gäller att slå sig fram på.