Call of Duty

Superkrigsspelet över alla andra verkar vara Call of Duty. Från att ha utspelats under andra världskriget i de första versionerna som kom ett par år in i detta århundrade, till framtidens krigsskådeplatser. Call of Duty Advanced Warfare som det senaste släppet heter, utspelar sig under åren 2054-2060. Framtiden som den är tänkt att se ut då verkar vara det som fallit spelarna i smaken. Antingen är scenariot helt i linje eller så har de påverkats av utgivarna som för detta spel är Treyarch.

OmdömAdvanced_Warfareen i positiv anda har haglat för Call of Duty, men för några år sedan då tidsandan bara speglade ett fåtal år in i framtiden var det ändå poppis. En sammanfattning av omdömen ger följande vid handen: Modern Warfare 3 är den bästsäljande delen i Call of Dutys förstapersonskjutarspel. Det är en direkt uppföljare till det tidigare spelet, tvåan i denna serie. Här fortsätter kampen av amerikanska styrkor mot en invasion av Ryska federationen. Call of Duty, Modern Warfare 3 innehåller djuplodande multispelarstöd, inklusive tvåspelar Co-op överlevarmodul. Spelet innehåller även nya möjligheter att mörda och skjuta samt fler alternativa stilar och strategier. Det finns många finesser och även möjligheter att justera alla kontroller på ett mycket tillfredsställande sätt. Det går att använda kontrollerad kraft i hopp, rutschbanor, körningar på väggar och mänsklig förmåga i en myriad av kombinationer, samtidigt går det att kontinuerligt hålla full kontroll på avatarens vapen. Kartorna är designade med noggrannhet och hela upplevelsen är autentisk.

Klagomål finns dock. En spelare hävdar att konsekvenserna av dödande och orsakerna därtill ibland är ganska vaga – men är det inte spelaren själv som avgör vad som skall skjutas? Känslor måste till, det menar i vart fall manusförfattaren David S Goyer, som tycker att spelet blir som bäst om spelaren tar till lipen över insatsen. Nästan alla utlåtanden innehåller dock mängder av superlativer.

Med andra ord måste man säga att senaste Call of Duty är fantastiskt. Går det att överträffa? Vilken framtid förflyttas spelaren till i nästa utgåva? Spelforum för entusiasterna är fyllda av chattdiskussioner med spekulationer vildare än speltillverkarens fantasier. Är det kanske så att dessa forum lägger grunden för studioarbetet? Troligen blir dock ett och annat korn bearbetat av tekniker och manusförfattare. Spelarna torde fråga sig hur länge Call of Duty kommer att leva i toppen av spellistorna.