Populära onlinespel

Svenskarna spelar spel online i en utsträckning som är tämligen ofattbar. Spel som sker på smarta telefoner utgör den största andelen, vilket kanske kan ge vid handen att spelet utförs under väntetider på buss eller tåg, eller i köer eller i andra sammanhang då människor behöver koppla av en stund. Frågan är då om spelandet är avkopplande eller kan definieras på annat sätt? Några sådana fördjupningar kan dock inte göras här där inriktningen är vad som är populärt. Omtyckt är en hel radda med spel, den saken råder det inget tvivel på. Webbläsarspel är de spel som utförs online till skillnad från spelprogram som finns installerade på datorn eller telefonen. Dock finns vissa program som blir webbläsarspel i och med att man väljer en sådan funktion i programmet. Vanligaste onlinetyperna är förstapersonsskjutspel, realtidsstrategi och Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG).

Call of Duty är ett populärt förstapersonskjutarspel som utspelar sig under andra världskrigeBattlefield_Hardlinet. Det finns två lägen, antingen utför man uppdrag på egen hand eller så deltar man i flerpersonspel. Spelet har funnits i drygt tio år och utvecklas av Infinity Ward och Nokia. Den finns för flera olika plattformar som exempelvis Windows och Play Station 3. För att bli populärt är det nödvändigt att nå så många användare som möjligt. Ett omtalat svenskt spel är Battlefield som även detta är ett krigsspel. Spelet finns som förstapersons- eller tredjepersonsskjutare.

Warcraft-serien ligger delvis inom genren realtidsstrategi och då det funnits i mer än tjugo år har det vunnit stor framgång. Som den breda konsolen den är fungerar Warcraft dock även som rollspel. Den har utvecklats stadigt under åren och för något år sedan kom den senaste, Warlords of Draenor som är det femte expansionspaketet inom World of Warcraft. Warcraft ansågs även vara en kassapjäs inom filmens värld. Spel som film är att anse som bästa reklamen. För att sedan ge oss ut i rymden tar vi oss till Starcraft som är en del i denna breda repertoar. Tillgängligt för Windows, Macintosh och Nintendo 64 når den de flesta av rymdspelsentusiasterna.