Xbox

Att sätta ett alldeles för högt pris på en ny produkt kan vara förödande. Prissättningen kanske baseras på en alltför stor tilltro för sitt ego, och i detta fall rör det sig om multijätten Microsoft. De fick snart erfara att försäljningen av deras spelkonsol Xbox höll sig förfärande lågt vid introduktionen i början av detta millennium. Först hette konsolen DirectXbox så vid en nystart med lägre pris blev det nya namnet bara Xbox. Priset man fick betala för misstaget blev i form av kompensationer till de kunder som redan köpt boxen till det högre priset. Allt annat hade varit självmord. Trots den dåliga starten lyckades Microsoft ändå vända på steken och till dags dato har konsolen uppskattningsvis sålt i åttio miljoner exemplar eller mer.Xbox_One_Console_Set

Xbox är således en tv-spelkonsol vilkenkonstruerats och marknadsförs av Microsoft. Den började säljas i USA året efter millennieskiftet och några år senare hade den fått en efterföljare med namnet Xbox 360 och nästkommande blev Xbox One. Xbox ligger i sjätte generationens spelkonsoler liknande Sonys Playstation 2, SEGA:s Dreamcast och Nintendos Gamecube. Xbox bygger på komponenter från bland annat Nvidias grafik och Intel-processor. Vad som skiljer Xbox från andra konsoler inom samma generation är dels att den har en nätverksport samt en IDE-hårddisk.

Programvaran eller operativsystemet i Xbox bygger på Windows 2000 och i dess liveversion är det Windows XP som förebild. Konsolen körs i kernelmode som begränsar att inte fler processer körs parallellt. Detta för att prestandan vid spelandet skall bli högre för bättre spelkänsla. Xboxen har VGA-grafik och ethernetport, multikontakt för HD-tv och möjlighet till digitalt ljud. Fyra spelkontroller kan användas via de fyra USB-portarna me330px-Xbox-360-S-Controllern vill man då ansluta andra enheter, såsom mus eller tangentbord, behövs en särskild adapter. Xbox finns i åtta varianter varav 1.6 är den senaste. Främsta konkurrenter i genren är Nintendo och Sony Playstation.

I en svensk deckare beskrivs en inbrottstjuv som snodde en Xbox utan kontroller. Vikten han fick lasta blev då något mindre eftersom Xboxen väger 4 kilo. Dessutom tog han en flaska gin så spelkontrollerna blev väl för mycket att släpa på. Denne tjuv tog dock något bara för att han ville åka fast, då han önskade sig in i en trygg cell.

Bland de mest populära och sålda spelen för Xbox hitintills hittar man Halo, Dead or Alive 3 och Project Gotham Racing. Totalt finns för närvarande arton olika spel, men något färre för Europa.