Sportspel på nätet

Sportens underbara värld genomsyrar även utvecklarnas sinne vad gäller spel på nätet. I stort sett alla sporter har en spegelbild i ett spännande spel. Det första man tänker på är ofta precisionssporter och spel som spelas man mot man. Det allra första dataspelet var ett bordtennisbord eller tennisplan där en fiktiv boll slogs fram och tillbaka. Andra liknande spel följde som utveckling av denna. Det fina med dagens spel är att även de stora lagsporterna kan utövas på skärmen. Fotboll är ett givet inslag och där finns många olika former, allt från enkla och ganska roliga spel upp till proffsnivå med managerfunktioner och andra finesser. Även ishockey, amerikansk fotboll, baseboll med flera finns i denna genre. Vintersporter som utförsåkning kan kännas som en lättnad att få spela på nätet för den som inte vill riskera benbrott. Golf fanns tidigt som ett dataspel och direkt som nätspel när internet blev tillgängligt. I takt med rushen till de fysiska golfbanorna kunde den inbitne sitta vid datorn och låtsas vara en av de stora golfspelarna. Idag är det kanske Henrik Stenson som man vill efterlikna.

Cykelsport är kanske inte så stort i Sverige men nere på kontinenten med tävlingar som Frankrike runt och Giro d’Italia är detta en enormt stor sport. Att den finns som spel på nätet är därför inte att förundras över. Motorsport är ett annat givet inslag i denna genre. Dessutom finns många bra simulatorspel som fungerar alldeles utmärkt, det gäller även luftburna fordon. Att denna typ av spel faktiskt även har rent utbildningssyfte visar på hur nöje kan förenas med nytta. Alla föräldrar som förfasats över barnens maniska spelande får sig därmed en känga. Faktum är att många spel kräver koncentration, koordination och fokusering som också kan överföras i vardagliga situationer utanför skärmen. Spel är fostrande och utbildande påstår förespråkarna och kanske särskilt när det gäller sportspel är detta måhända sant.

FIFA finns som spel i många olika skepnader. Om vi ser till vad nya FIFA utlovar så är det följande på ett ungefär: ”Spelet är utvecklat för hela planen och att leverera en balanserad, äkta och spännande fotbollsupplevelse som låter dig spela på det sätt som just du önskar. Du kan försvara, ta kontroll på mittfältet och anfalla helt i din linje. Produkten blir mer Moments o Magi än någonsin tidigare. FIFA 16 är spelet som spelar vacker fotboll.”. Visst låter det fantastiskt, men med alla dagens spelutvecklare är konkurrensen hård om spelarnas gunst. Det gäller därför att sockra erbjudandet. Spelen kostar ofta en bra slant så se upp, provspela först om det är möjligt. Med damfotbollens framgångar är det flera framsynta tillverkare som har de berömda spelarna och lagen på sin repertoar. Jämlikheten sätter sina spår även i datorspelens underbara värld, vilket många tackar för. Fotboll på lika villkor i alla sammanhang. Fotbolls-VM i Brasilien har sitt givna spel som utgetts av EA Sports och finns både för X-box 360 och Playstation 3. Detta bolag är en av de största i branschen och har utvecklat mer än trettio olika spel. Kanske kommer dam-VM i Kanada inom kort?