Bila i Tyskland med hyrbil

Tyskland är ett härligt land att bila i! Med vackra berg, grönska och historia hittar man alltid någonstans att stanna till, något att se och uppleva – oavsett årstid.

Flertalet uthyrare

Det finns mängder av biluthyrare i Tyskland, från de internationellt kända till mindre lokala firmor. Fördelen med att välja en större är att de har upphämtningsplatser i mängder av städer och på otaliga platser runt om i landet, vilket underlättar om du vill hämta upp din bil på en plats men lämna tillbaka den på en annan. Det går till och med att hyra i Tyskland och återlämna i annat land, främst då något av grannländerna, men detta kommer med specifika villkor och ofta också tilläggsavgifter.

Trafikregler

Det är enkelt och roligt att köra bil i Tyskland och att köra på Autobahn är något många drömt om! Dock gäller det, som alltid, att följa trafikreglerna. Hastigheterna varierar, precis som överallt i världen, varför man ska vara uppmärksam på skyltarna.

Något som en svensk bilist inte är van att se är att det längs Autobahn stundom finns två hastighetsskyltar varav den ena är blå och fyrkantig och den andra röd och cirkulär:

  • Blå fyrkantig skylt = rekommenderad hastighet
  • Röd cirkulär skylt = obligatorisk hastighetsgräns

Andra regler:

  • Högerregeln gäller
  • Förbud att prata i mobiltelefon om du inte har handsfree
  • Obligatoriskt med säkerhetsbälte för alla passagerare
  • Du som chaufför MÅSTE ha ditt körkort med dig
  • Bilens försäkringsbevis och registreringspapper MÅSTE finnas tillgängliga
  • Passagerare under 12 år, eller kortare än 150cm, MÅSTE sitta i baksätet och kan även behöva bilbarnstol

 

Miljözoner

I vissa områden i Tyskland finns miljözoner där du bara får köra in med vissa specifika motorfordon. De fordon som är tillåtna uppfyller kraven på utsläpp. Varje områden/stad/zon har sina egna regler, gränser och restriktioner varför det kan vara bra att införskaffa ett miljömärke (Umweltplakette) oavsett var du planerar att resa – skulle du inte ha ett miljömärke och köra på fel ställe kan det stå dig dyrt – straffavgiften kan vara uppemot 2 000 Euro.

Ålder

För att få köra bil i Tyskland ska du vara minst 18 år fyllda men många hyrbilsföretag kräver att du är äldre än så för att få hyra bil, ofta behöver du vara 21-23 år gammal. Vissa firmor tar ut en extra avgift om du är under 26 år och/eller om du är senior.