Snabblänk till denna blogg

Senaste kommentarer
Hoxon i Projekt: Hemmagjord sojasås - sista delen: nice ;) Jag röstar också på att du skall äta ...
Joakim Lindén i Projekt: Hemmagjord sojasås - del 5: *skriver in i telefönen att försöka hitta tid att ...
Herr Inkognito i Hasselnötter från Ica...kan innehålla spår av ...: Jag tänker då hälla ut mina nötter i en skål och ...

Tidigare inlägg

Kategorier
 - Musik
 
Joakim Lindén 
Lägg till som vän Skicka meddelande   | RANK: 18  | Offline
 
Registrerad 23 mar 2006  Senaste besök 31 okt 2011 10:13  Från Skövde


 

Projekt: Hemmagjord sojasås - del 1 (prolog)

Kategori Sojasås
Ibland, eller ganska ofta faktiskt, får jag ett infall och vill sätta igång med nåt projekt. I 99% av fallen så gör jag inget åt mina infall, men ibland går det lite längre... Om det här projektet lever hela vägen till mål får jag se, men jag har redan nått ganska goda resultat så vi får se.

Så... Sojasås var det. De flesta vet nog att det är en mörk, salt vätska som används i asiatisk matlagning. Vad många inte vet är att konsten att “brygga” eller göra sojasås har traditioner som sträcker sig runt 2.500 år bakåt i tiden ( jag tror att det var sen bronsålder i norden då ) och finns i hundratals olika varianter.

De vanligaste sorterna i Sverige är nog de Japanska och Kinesiska sojasåserna, varav bara de allra enklaste och mest massproducerade når hit.


Kikkoman - sojasås från Japan. Den mest prisvärda jag hittat i svenska butiker.

De består alla, i olika grad, av vatten, sojabönor, vete och salt. Utöver dessa två basic-varianter finns ett stort antal lokala och massproducerade såser från i stort sett alla asiatiska länder och vissa anser t.om. att en omsorgsfullt tillverkad sojasås kan liknas vid ett fint vin, med komplexa smaker, dofter och färgtoner...och hög prislapp.

På grund av att soja tar relativt lång tid att framställa (ca. 6 månader, ibland mindre och ibland mycket längre) finns det givetvis företag som har hittat genvägar att snabba på processen och på ett onaturligt sätt “brygga” fram soja på väldigt kort tid. Dessa processer innefattar ofta starka syror och annat giftigt, vilket har lett till att många billiga sojamärken egentligen inte innehåller “äkta” soja, utan snarare en sojaimitation (som oinvigda i väst sällan reagerar på, eftersom vi inte är vana vid hur det borde smaka) som tyvärr också ofta innehåller cancerframkallande kemikalier som är restprodukter av syrabehandlingen. Så... Köp inte billigaste Euroshopper/Eldorado-skiten ni kan hitta - den är troligen inte jäst naturligt på fat i månader.

Det var lite bakgrund om sojasås. I nästa del börjar dokumenteringen av mitt taffliga försök att axla en tvåtusenfemhundraårig asiatisk tradition hemma i Skövde, i Sverige...


27 okt 2008 20:10 | Visningar: 613

 

« Föregående inlägg Tillbaka till bloggen Nästa inlägg »


Kommentera
Du måste vara inloggad för att kommentara. Registrera dig här

Medlemsrecensioner

Halo: Combat Evolved Anniversary

XB360

Avilinog

7 dec 2011 18:39

Mafia 2

PS3

Arre

14 nov 2011 18:27

Dragon Age 2

PC

Cryptovic

6 okt 2011 20:48

Senaste kommentarerna

Listan uppdateras automatiskt

Senast inloggade gamers

 

Logga in på gameplayer.se

(?)