Snabblänk till denna blogg Senaste kommentarer
Hoxon i Projekt: Hemmagjord sojasås - sista delen: nice ;)
Jag röstar också på att du skall äta ...
Joakim Lindén i Projekt: Hemmagjord sojasås - del 5: *skriver in i telefönen att försöka hitta tid att ...
Herr Inkognito i Hasselnötter från Ica...kan innehålla spår av ...: Jag tänker då hälla ut mina nötter i en skål och ... Tidigare inlägg Kategorier - Sojasås - Musik |
Registrerad 23 mar 2006 Senaste besök 31 okt 2011 10:13 Från Skövde ![]() ![]() Projekt: Hemmagjord sojasås - del 2Kategori Sojasås Då var det dags att köra igång! ![]() Ingredienser till fas 1: ca 500 gram ekologiska sojabönor från Saltå Kvarn. ca 370 gram blandade ekologiska vete- och dinkelkorn (hela, men skalade - säljs som matvete och dinkelris). ca en knivsudd bakteriekultur av sorten “Aspergillus oryzae” (köpt online från USA för ca... 100 spänn inkl. frakt). Man kan lyckas utan denna bakteriekultur, men det kräver lite mer jobb och tid... Man börjar med att blötlägga sojabönorna över natten i 8-12 timmar. Sedan kokar man dem i samma vatten (denna punkt hade jag missat, så mina är kokta i nytt vatten - tror ändå inte att det är så viktigt) i 3-4 timmar, eller tills de är så mjuka att de utan motstånd går att mosa mellan fingrarna. Här är en bild på de färdigkokta bönorna: ![]() Medan de svalnar ner lite (de får inte bli kalla!) så passar jag på att rosta vete- och dinkelkornen i en gryta. I mitt fall blev det en väldigt ojämn rostning pga den lilla grytan. Rostningen är nog ändå inte särskilt viktig, det handlar troligen mest om traditioner (Japanska i det här fallet). Bild på halvrostade korn: ![]() Sedan krossade jag kornen med en mortel. Detta gör man förmodligen för att mögelsporerna ska ta sig in i kärnan lättare. Vissa korn blev helt till mjöl, andra blev kvar nästan hela. ![]() Sedan strödde jag en knivsudd bakteriekultur över den krossade högen korn och blandade ihop det. ![]() Dags att mosa sojabönorna. ![]() Nu ska allting bakas ihop till en deg och rullas ut till en lång rulle. Jag försöker verkligen se till att allting blandas ordentligt innan jag rullar ut det (mest för bakteriekulturens skull). ![]() Jag skivar rullen i ca 1,5 - 2 cm tjocka plättar. ![]() Dessa lägger jag i en stor plastbytta (som är anpassad för mat - vill egentligen inte använda plast till detta, men men) med bakplåtspapper emellan. ![]() Jag stänger till locket med en liten glipa för luft och ställer plastbyttan i tv-bänken, mellan digital-tv mottagaren från comhem och telefonmodemet till ip-telefonin - som alltid är lite varma. Temperaturen är nog hyfsat viktig för att få igång mögelväxten... Nu är det bara att vänta tills det börjar...mögla! ![]() 27 okt 2008 20:44 | Visningar: 782
![]() Kommentarer
Kommentera Du måste vara inloggad för att kommentara. Registrera dig här |