Snabblänk till denna blogg

Senaste kommentarer
Hoxon i Projekt: Hemmagjord sojasås - sista delen: nice ;) Jag röstar också på att du skall äta ...
Joakim Lindén i Projekt: Hemmagjord sojasås - del 5: *skriver in i telefönen att försöka hitta tid att ...
Herr Inkognito i Hasselnötter från Ica...kan innehålla spår av ...: Jag tänker då hälla ut mina nötter i en skål och ...

Tidigare inlägg

Kategorier
 - Musik
 
Joakim Lindén 
Lägg till som vän Skicka meddelande   | RANK: 18  | Offline
 
Registrerad 23 mar 2006  Senaste besök 31 okt 2011 10:13  Från Skövde


 

Projekt: Hemmagjord sojasås - del 3

Kategori Sojasås
Ok, då var det dags för en liten uppdatering...

Först en rättelse. Jag skrev att jag använde en bakteriekultur för att sätta fart på processen, men det handlar egentligen om en svamp/mögel-kultur (jag antar att skillnaden är enorm för de som kan sin biologi).

Fas 2 i projektet innebär att låta mögel ta över och transformera proteinet i sojabönorna och vetet. Sojabönor innehåller som en del kanske vet väldigt mycket protein, men i sin naturliga form är det i stort sett värdelöst som proteinkälla - vi kan inte tillgodogöra oss det lika effektivt som om det vore t.ex. kött. Vissa hävdar till och med att obehandlade sojabönor kan orsaka hälsoproblem, men det är en annan femma... (Det finns tonvis med information på wikipedia)

Det går att lyckas med möglet även utan att tillsätta färdig kultur (om det ens kallas kultur), det kan tydligen bildas naturligt på kakorna. Problemet är att det även kan bildas farliga mögelsorter, och det tar betydligt längre tid innan man når resultat. Jag använde därför den klassiska kulturen (som även används till Miso och Sake) Aspergillus oryzae. Jag vet inte ens om det funkar med någon annan. Den var ganska lurig att få tag på när jag köpte den för ca ett år sen. Det blev en kontoinsättning på ett konto i USA som hör till företaget Vision Brewing (de säljer även Yoghurtkulturer och annat spännande).

Sedan förra avsnittet lät jag lådan ligga i min ljumna tv-bänk och vila över natten. På morgonen, ca 12 timmar senare, tog jag fram lådan och fotade.

Först en översikt:


Sedan en närbild med macroobjektiv - man ser redan små trådar!


Sedan var det på med locket och iväg till jobbet. Senare på kvällen var jag nyfiken och drog fram lådan igen, och blev smått chockad över vad som hade hänt:


Närbild med macro:


Och i morse såg det ännu värre/bättre ut:


Man ser hur luddet har mörknat "inuti" och det har även dykt upp ett antal gula fläckar över många av kakorna... Hoppas att det är ett bra tecken [confused]



Sådär, som ni ser så går det framåt med rasande fart. Jag trodde att det är steget skulle ta minst en vecka, men sammanlagt är det väl ca 36 timmar... Sinnes. [tard]

Nästa steg har jag påbörjat nu ikväll, vilket innebär att kakorna ska torkas... Det här steget bör ta uppåt en vecka, beroende på om jag hittar på något smidigt sätt att förvara ett halvt kilo mögel på ett luftigt ställe i en 2:a, utan att sambon slår ihjäl mig!


28 okt 2008 20:43 | Visningar: 991

 

« Föregående inlägg Tillbaka till bloggen Nästa inlägg »


Kommentarer
Gordon Cole | 28 okt 2008
Mögel! <3

 
  Anonym | 28 okt 2008
Det här är riktigt kul att följa faktiskt. Originell idé!

 
  Mathias Novak | 28 okt 2008
Wuuuh... jag får alltid kväljningar av mögel..

 
KidCactus | 28 okt 2008
Jag är rädd att någon kommer att dö av att förtära vad resultatet än blir. :D

 
Sir Fuzzy of Gamer | 28 okt 2008
Du har skapat liv... [bigsmile]

 
Numbus | 29 okt 2008
Snart börjar det röra på sig.

 
Sofia Hård | 29 okt 2008
Facinerande, om än lite skrämmande. Att man till slut ska äta det där. Blö.

 
  Anonym | 30 okt 2008
Hur kommer det sig att du vill skapa sojasås? Är det mest för att ha något att pyssla med, eller är du är övertygad om en avsevärd skillnad i kvalitet jämfört med de sorter som man kan köpa i affär? [smile]

Det känns dock lite oroväckande att mögelmackorna ser goda ut på den översta bilden >.<

 
Joakim Lindén | 30 okt 2008
@Pontus

Egentligen har jag länge velat göra egen klassisk miso - en hörnpelare i Japansk diet. Dels för att bra miso är j*vligt dyrt och dels för att det är omöjligt att hitta i Skövde. Men miso tar mellan 1-3 år att lagra och har större krav på omgivningstemperatur, luftcirkulation och annat.

Mest gör jag detta för att jag gillar idén att göra saker från scratch med tanke på hur dagens pre-fab matindustri funkar, och för att jag nu kan använda ekologiska ingredienser. Sen är det mycket möjligt att den här såsen kommer att smaka betydligt bättre än de fabrikstillverkade, som troligen är mer sterila i smaken (typ salta och inte så mycket mer).

Lyckas jag så kanske jag även kommer att testa att göra egen misopasta. Jag har även en idé om att göra Sake (risvin). Men jag vet inte om det är något man ska blogga om, har inte så bra koll på svenska alkohollagar... ;)

 
Veisius | 30 okt 2008
Intressant Joakim, kan du förklara lite utförligare hur detta kommer att bli sojasås eftersom jag kan bara inte se det framför mig.

 

Kommentera
Du måste vara inloggad för att kommentara. Registrera dig här

Medlemsrecensioner

Halo: Combat Evolved Anniversary

XB360

Avilinog

7 dec 2011 18:39

Mafia 2

PS3

Arre

14 nov 2011 18:27

Dragon Age 2

PC

Cryptovic

6 okt 2011 20:48

Senaste kommentarerna

Listan uppdateras automatiskt

Senast inloggade gamers

 

Logga in på gameplayer.se

(?)