Snabblänk till denna blogg Senaste kommentarer
Hoxon i Projekt: Hemmagjord sojasås - sista delen: nice ;)
Jag röstar också på att du skall äta ...
Joakim Lindén i Projekt: Hemmagjord sojasås - del 5: *skriver in i telefönen att försöka hitta tid att ...
Herr Inkognito i Hasselnötter från Ica...kan innehålla spår av ...: Jag tänker då hälla ut mina nötter i en skål och ... Tidigare inlägg Kategorier - Sojasås - Musik |
Registrerad 23 mar 2006 Senaste besök 31 okt 2011 10:13 Från Skövde ![]() ![]() Projekt: Hemmagjord sojasås - del 3Kategori Sojasås Ok, då var det dags för en liten uppdatering... Först en rättelse. Jag skrev att jag använde en bakteriekultur för att sätta fart på processen, men det handlar egentligen om en svamp/mögel-kultur (jag antar att skillnaden är enorm för de som kan sin biologi). Fas 2 i projektet innebär att låta mögel ta över och transformera proteinet i sojabönorna och vetet. Sojabönor innehåller som en del kanske vet väldigt mycket protein, men i sin naturliga form är det i stort sett värdelöst som proteinkälla - vi kan inte tillgodogöra oss det lika effektivt som om det vore t.ex. kött. Vissa hävdar till och med att obehandlade sojabönor kan orsaka hälsoproblem, men det är en annan femma... (Det finns tonvis med information på wikipedia) Det går att lyckas med möglet även utan att tillsätta färdig kultur (om det ens kallas kultur), det kan tydligen bildas naturligt på kakorna. Problemet är att det även kan bildas farliga mögelsorter, och det tar betydligt längre tid innan man når resultat. Jag använde därför den klassiska kulturen (som även används till Miso och Sake) Aspergillus oryzae. Jag vet inte ens om det funkar med någon annan. Den var ganska lurig att få tag på när jag köpte den för ca ett år sen. Det blev en kontoinsättning på ett konto i USA som hör till företaget Vision Brewing (de säljer även Yoghurtkulturer och annat spännande). Sedan förra avsnittet lät jag lådan ligga i min ljumna tv-bänk och vila över natten. På morgonen, ca 12 timmar senare, tog jag fram lådan och fotade. Först en översikt: ![]() Sedan en närbild med macroobjektiv - man ser redan små trådar! ![]() Sedan var det på med locket och iväg till jobbet. Senare på kvällen var jag nyfiken och drog fram lådan igen, och blev smått chockad över vad som hade hänt: ![]() Närbild med macro: ![]() Och i morse såg det ännu värre/bättre ut: ![]() Man ser hur luddet har mörknat "inuti" och det har även dykt upp ett antal gula fläckar över många av kakorna... Hoppas att det är ett bra tecken ![]() ![]() ![]() Sådär, som ni ser så går det framåt med rasande fart. Jag trodde att det är steget skulle ta minst en vecka, men sammanlagt är det väl ca 36 timmar... Sinnes. ![]() Nästa steg har jag påbörjat nu ikväll, vilket innebär att kakorna ska torkas... Det här steget bör ta uppåt en vecka, beroende på om jag hittar på något smidigt sätt att förvara ett halvt kilo mögel på ett luftigt ställe i en 2:a, utan att sambon slår ihjäl mig! 28 okt 2008 20:43 | Visningar: 991
![]() Kommentarer
Kommentera Du måste vara inloggad för att kommentara. Registrera dig här |