Snabblänk till denna blogg

Senaste kommentarer
Hoxon i Projekt: Hemmagjord sojasås - sista delen: nice ;) Jag röstar också på att du skall äta ...
Joakim Lindén i Projekt: Hemmagjord sojasås - del 5: *skriver in i telefönen att försöka hitta tid att ...
Herr Inkognito i Hasselnötter från Ica...kan innehålla spår av ...: Jag tänker då hälla ut mina nötter i en skål och ...

Tidigare inlägg

Kategorier
 - Musik
 
Joakim Lindén 
Lägg till som vän Skicka meddelande   | RANK: 18  | Offline
 
Registrerad 23 mar 2006  Senaste besök 31 okt 2011 10:13  Från Skövde


 

Projekt: Hemmagjord sojasås - del 4

Kategori Sojasås
Ok, en ny liten uppdatering.

Innan jag matar på med fler mysiga bilder så tänkte jag förklara lite kort vad som kommer att hända de närmaste dagarna.

För att det hela ska lyckas räcker det inte med att få rätt sorts mögel att gro. Nu ska allting först torkas. Många gamla gummor och gubbar som fortfarande gör sånt här borta i asien lägger tydligen ut allting i solen. Jag vet faktiskt inte hur viktig själva solen är för processen, men jag gissar att det är olika för olika länder (vilket leder till olika smaker). I stora delar av Japan och Kina t.ex. är det ju minst lika kallt klimat som i Sverige, och de här befolkningarna har gjort saké och soja hemma i hundratals år...

Efter torkningen så kommer det moment som jag har mest ångest över. Allting ska ner i behållare med saltlake. Problemet är att jag inte har hittat några klara anvisningar över hur mycket av varje "ingrediens" som ska i den här soppan... Jag har en fingervisning som säger att det måste vara någonstans runt 16% salt i slutprodukten för att dåligt mögel inte ska börja utvecklas. Detta är ett minimum. Jag ska nog sikta på att ligga runt 20% salt. Detta är tydligen så pass mycket att det kan innebära att man måste koka vattnet för att saltet ska lösas upp.

Jag funderar även på att göra en liten del av satsen med enbart vatten på flaska. Häftigast hade det varit om jag kunde åka till någon av källorna i närheten och ta vatten direkt från berget Billingen, men jag tror inte att jag har energi att fixa sterila behållare och frakta 10-tals liter vatten - speciellt inte nu när det slasksnöar ute... Brr...

Sen är jag inte klar över hur mycket av kakorna som ska ner i varje behållare... Men, men, det löser sig.

Första bilden är tagen på en kakbit som har torkat över natten. Fortfarande ganska luden:


Efter två dygn, och efter att jag har vänt på kakorna en gång ser det ut såhär på en av de minst mögliga bitarna:


Ikväll har jag brytit ner bitarna i mindre delar som jag ska låta ligga i avstängd ugn över natten:


Översiktsbild, för att ni ska få en uppfattning om hur mycket det rör sig om. Känns som ca 1 kilo:


Sådär! Imorgon eller under helgen ska jag få till saltlaken och lägga ner bitarna i den. Sen börjar den långa väntan... Jag kommer att följa upp utvecklingen med jämna mellanrum. [cheers]


30 okt 2008 20:23 | Visningar: 882

 

« Föregående inlägg Tillbaka till bloggen Nästa inlägg »


Kommentarer
Mevorra | 30 okt 2008
Vrickat kul projekt du håller på med, jag väntar med spänning på hur det här ska gå! Lycka till

 
kuwabatake | 30 okt 2008
Håller med förre talare helt klart
Jag följer utvecklingen med större spänning än slutsäsongen av Kvinnofängelset.

Ett fantastiskt projekt och fantastiskt av dig att bokföra det så nogrant.
Just soja är ju en sådan ingrediens man annars inte har en blekaste aning om hur den tillverkas, den är bara där liksom salt och körsbärssaft! Soja hade likväl kunnat vara tappat från ett träd.
Och just för att själva processen är så ingående och väldigt udda (liksom vem kommer på en sådan här process från första början? :D) gör ju att din bokföring av projektet blir än mer intressant.

Fantastiskt kul [y]

 
Sir Fuzzy of Gamer | 30 okt 2008
Den här följetången är otroligt rafflande. Vad har du gett dig in på egentligen? Om du lyckas så köper jag gärna en skvätt närproducerad sojasås av dig. [smile]

 
Numbus | 30 okt 2008
Riktigt kul att följa. Fortsätt så. [y]

 
Joakim Lindén | 31 okt 2008
Tack tack för de fina kommentarerna!

@kuwabatake, jag har också funderat på "liksom vem kommer på en sådan här process från första början?"

Det finns ju alltid den klassiska "nån glömde en skål kokta sojabönor framme i en vecka och...resten är historia". Men detta är ju något som folk har sysslat med i ca 2.500 år så det finns nog ingen som vet exakt hur det har börjat...

 
Sir Fuzzy of Gamer | 31 okt 2008
På samma sätt som någon upptäckte att man blev full på jästa äpplen, att kött i eld kan smaka gott och att mögel kan vara antibiotiskt.

 
Vodkacitron | 31 okt 2008
Intressant o eeew! ^^ mår illa.. mögel.. eew.. blääh..

 
Mevorra | 24 nov 2008
När kommer nästa uppdatering?

 
Joakim Lindén | 24 nov 2008
Tänker lägga upp en uppdatering ikväll eller imorgon. Hittills går allt som det ska i alla fall :)

 
Nefilim |  9 feb 2009
När kommer nästa update? Sjukt nyfiken på ditt projekt, jag återupptäckte sojans underbara egenskaper efter att ha läst din blogg så nu har jag soja i all mat jag lagar. ;)

Sitter just och smuttar på en öl som faktiskt har en touch av soja i smaken - inte så dumt!

 

Kommentera
Du måste vara inloggad för att kommentara. Registrera dig här

Medlemsrecensioner

Halo: Combat Evolved Anniversary

XB360

Avilinog

7 dec 2011 18:39

Mafia 2

PS3

Arre

14 nov 2011 18:27

Dragon Age 2

PC

Cryptovic

6 okt 2011 20:48

Senaste kommentarerna

Listan uppdateras automatiskt

Senast inloggade gamers

 

Logga in på gameplayer.se

(?)