Snabblänk till denna blogg

Senaste kommentarer
Hoxon i Projekt: Hemmagjord sojasås - sista delen: nice ;) Jag röstar också på att du skall äta ...
Joakim Lindén i Projekt: Hemmagjord sojasås - del 5: *skriver in i telefönen att försöka hitta tid att ...
Herr Inkognito i Hasselnötter från Ica...kan innehålla spår av ...: Jag tänker då hälla ut mina nötter i en skål och ...

Tidigare inlägg

Kategorier
 - Musik
 
Joakim Lindén 
Lägg till som vän Skicka meddelande   | RANK: 18  | Offline
 
Registrerad 23 mar 2006  Senaste besök 31 okt 2011 10:13  Från Skövde


 

Projekt: Hemmagjord sojasås - del 2

Kategori Sojasås
Då var det dags att köra igång!



Ingredienser till fas 1:
ca 500 gram ekologiska sojabönor från Saltå Kvarn.
ca 370 gram blandade ekologiska vete- och dinkelkorn (hela, men skalade - säljs som matvete och dinkelris).
ca en knivsudd bakteriekultur av sorten “Aspergillus oryzae” (köpt online från USA för ca... 100 spänn inkl. frakt). Man kan lyckas utan denna bakteriekultur, men det kräver lite mer jobb och tid...

Man börjar med att blötlägga sojabönorna över natten i 8-12 timmar. Sedan kokar man dem i samma vatten (denna punkt hade jag missat, så mina är kokta i nytt vatten - tror ändå inte att det är så viktigt) i 3-4 timmar, eller tills de är så mjuka att de utan motstånd går att mosa mellan fingrarna. Här är en bild på de färdigkokta bönorna:


Medan de svalnar ner lite (de får inte bli kalla!) så passar jag på att rosta vete- och dinkelkornen i en gryta. I mitt fall blev det en väldigt ojämn rostning pga den lilla grytan. Rostningen är nog ändå inte särskilt viktig, det handlar troligen mest om traditioner (Japanska i det här fallet). Bild på halvrostade korn:


Sedan krossade jag kornen med en mortel. Detta gör man förmodligen för att mögelsporerna ska ta sig in i kärnan lättare. Vissa korn blev helt till mjöl, andra blev kvar nästan hela.


Sedan strödde jag en knivsudd bakteriekultur över den krossade högen korn och blandade ihop det.


Dags att mosa sojabönorna.


Nu ska allting bakas ihop till en deg och rullas ut till en lång rulle. Jag försöker verkligen se till att allting blandas ordentligt innan jag rullar ut det (mest för bakteriekulturens skull).


Jag skivar rullen i ca 1,5 - 2 cm tjocka plättar.


Dessa lägger jag i en stor plastbytta (som är anpassad för mat - vill egentligen inte använda plast till detta, men men) med bakplåtspapper emellan.


Jag stänger till locket med en liten glipa för luft och ställer plastbyttan i tv-bänken, mellan digital-tv mottagaren från comhem och telefonmodemet till ip-telefonin - som alltid är lite varma. Temperaturen är nog hyfsat viktig för att få igång mögelväxten... Nu är det bara att vänta tills det börjar...mögla! [chocked]


27 okt 2008 20:44 | Visningar: 782

 

« Föregående inlägg Tillbaka till bloggen Nästa inlägg »


Kommentarer
  Anonym | 27 okt 2008
Mögla? [chocked]

 
KidCactus | 27 okt 2008
Wow, det där är vad jag kallar ambitiöst! :D Vad ska hända i nästa skede då?

 
Sir Fuzzy of Gamer | 27 okt 2008
Intressant.

 
Joakim Lindén | 27 okt 2008
Hehe, ja nu jäklar har det tagit fart ordentligt. Redan 30 timmar efter jag ställde undan lådan är det fullt med mögel... Uppdatering kommer troligen under morgondagen. Sedan återstår några steg till innan det blir något som går att smaka på. :)

 
Vodkacitron | 27 okt 2008
Haha, jävligt intressant + trevlig läsning ^^

 
Jimmy Pettersson | 28 okt 2008
Fascinerande. [surprised]

 
Numbus | 28 okt 2008
Riktigt intressant och kul att du låter oss följa det steg för steg. :)

 
VozAlta | 28 okt 2008
Ja, varför mögel? Väntar med spänning på den rafflande upplösningen.

 
Fredrik Lindgren | 28 okt 2008
Spännande! Ser fram emot nästa rapport från sojafronten.

 

Kommentera
Du måste vara inloggad för att kommentara. Registrera dig här

Medlemsrecensioner

Halo: Combat Evolved Anniversary

XB360

Avilinog

7 dec 2011 18:39

Mafia 2

PS3

Arre

14 nov 2011 18:27

Dragon Age 2

PC

Cryptovic

6 okt 2011 20:48

Senaste kommentarerna

Listan uppdateras automatiskt

Senast inloggade gamers

 

Logga in på gameplayer.se

(?)