Snabblänk till denna blogg Senaste kommentarer
Hoxon i Projekt: Hemmagjord sojasås - sista delen: nice ;)
Jag röstar också på att du skall äta ...
Joakim Lindén i Projekt: Hemmagjord sojasås - del 5: *skriver in i telefönen att försöka hitta tid att ...
Herr Inkognito i Hasselnötter från Ica...kan innehålla spår av ...: Jag tänker då hälla ut mina nötter i en skål och ... Tidigare inlägg Kategorier - Sojasås - Musik |
Registrerad 23 mar 2006 Senaste besök 31 okt 2011 10:13 Från Skövde ![]() ![]() Projekt: Hemmagjord sojasås - del 4Kategori Sojasås Ok, en ny liten uppdatering. Innan jag matar på med fler mysiga bilder så tänkte jag förklara lite kort vad som kommer att hända de närmaste dagarna. För att det hela ska lyckas räcker det inte med att få rätt sorts mögel att gro. Nu ska allting först torkas. Många gamla gummor och gubbar som fortfarande gör sånt här borta i asien lägger tydligen ut allting i solen. Jag vet faktiskt inte hur viktig själva solen är för processen, men jag gissar att det är olika för olika länder (vilket leder till olika smaker). I stora delar av Japan och Kina t.ex. är det ju minst lika kallt klimat som i Sverige, och de här befolkningarna har gjort saké och soja hemma i hundratals år... Efter torkningen så kommer det moment som jag har mest ångest över. Allting ska ner i behållare med saltlake. Problemet är att jag inte har hittat några klara anvisningar över hur mycket av varje "ingrediens" som ska i den här soppan... Jag har en fingervisning som säger att det måste vara någonstans runt 16% salt i slutprodukten för att dåligt mögel inte ska börja utvecklas. Detta är ett minimum. Jag ska nog sikta på att ligga runt 20% salt. Detta är tydligen så pass mycket att det kan innebära att man måste koka vattnet för att saltet ska lösas upp. Jag funderar även på att göra en liten del av satsen med enbart vatten på flaska. Häftigast hade det varit om jag kunde åka till någon av källorna i närheten och ta vatten direkt från berget Billingen, men jag tror inte att jag har energi att fixa sterila behållare och frakta 10-tals liter vatten - speciellt inte nu när det slasksnöar ute... Brr... Sen är jag inte klar över hur mycket av kakorna som ska ner i varje behållare... Men, men, det löser sig. Första bilden är tagen på en kakbit som har torkat över natten. Fortfarande ganska luden: ![]() Efter två dygn, och efter att jag har vänt på kakorna en gång ser det ut såhär på en av de minst mögliga bitarna: ![]() Ikväll har jag brytit ner bitarna i mindre delar som jag ska låta ligga i avstängd ugn över natten: ![]() Översiktsbild, för att ni ska få en uppfattning om hur mycket det rör sig om. Känns som ca 1 kilo: ![]() Sådär! Imorgon eller under helgen ska jag få till saltlaken och lägga ner bitarna i den. Sen börjar den långa väntan... Jag kommer att följa upp utvecklingen med jämna mellanrum. ![]() 30 okt 2008 20:23 | Visningar: 882
![]() Kommentarer
Kommentera Du måste vara inloggad för att kommentara. Registrera dig här |